De wereld reageert geschokt op aanvallen op twee grote olie-installaties in Saudi-Arabië, die samen goed zijn voor ongeveer 5 procent van het dagelijkse aanbod van ruwe olie. Olieprijzen schoten maandag omhoog, waarbij prijzen van benzine en diesel naar verwachting snel zullen volgen.
Wie en wat zitten er achter de aanvallen? De door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanvallen die zouden zijn uitgevoerd met drones.
Volgens een rapport dat de VN Veiligheidsraad in januari publiceerde, beschikken de Houthi-rebellen over krachtige militaire drones en kunnen de nieuwe drones niet alleen grotere afstanden afleggen, maar ook meer schade aanrichten.
Tot deze zogeheten “zelfmoord of kamikaze-drones” behoren UAV-X drones met een maximumbereik van 1.500 kilometer of 930 mijl. Dankzij deze drones kunnen de Houthi’s vanuit Jemenitische bodem Saudische olie-installaties raken.
De drone-aanvallen van zaterdag werden opgeëist via brigade-generaal Yahya Sare'e op een door de Houthi's gecontroleerd tv-station. Volgens Sare'e zijn er tien drones gebruikt. Het gaat volgens de generaal om een vergelding voor de Saudische militaire betrokkenheid bij de oorlog in Jemen, die in 2015 uitbrak.
Het is echter nog steeds onduidelijk of de Houthi-rebellen ook daadwerkelijk het brein achter de aanslagen zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wees op twitter met de beschuldigende vinger naar Iran.
Zijn Iraanse collega ontkende de beschuldigingen zondag in alle toonaarden en noemde de aantijgingen "maximaal bedrog", aldus The New York Times. De Houthi-rebellen staan op goede voet met het Iraanse regime dat volgens de Amerikanen de rebellen traint bij de inzet van raketten en drones.
De Amerikaanse minister Pompeo verklaarde op twitter dat er "geen bewijs" is dat de aanval afkomstig is uit Jemen. De Saudische regering heeft nog geen enkele verklaring afgegeven, noch enige beschuldiging geuit. De laatste drone-aanval op een Saudische olie-installatie werd uitgevoerd door een Iraakse militie die gesteund werd door Iran.
Volgens de VS is de aanval met kruisraketten uitgevoerd vanuit Iran of Irak, en niet vanuit door Houthi's gecontroleerd gebied in Jemen. Om dat verhaal te staven gaf de Amerikanen zondag foto's vrij van de aanval waarop 17 verschillende plekken te zien zijn die aangevallen zijn.
Ook The Wall Street Journal berichtte dat experts denken dat de olie-installaties met raketten zijn beschoten en niet met drones. Foto's werden getoond van installaties met beschadigingen aan de westelijke en noordwestelijke kant, wat er mogelijk op wijst dat de raketten eerder uit het in het noorden gelegen Iran komen, dan vanuit het zuidelijk gelegen Jemen.
De aanvallen veroorzaakten branden in de grootste raffinaderij van de Saudische staatsoliemaatschappij Aramco, maar volgens de BBC zijn de branden onder controle en zijn er geen meldingen van slachtoffers.
Vuurkracht van de Houthi's neemt toe
Als de aanvallen inderdaad vanuit Houthi-gebied zijn ondernomen, dan bewijst dit dat de Houthi's over technologie beschikken waarmee ze Saudische installaties kunnen raken. Volgens een onderzoekspanel dat aan de Veiligheidsraad rapporteert, zijn sinds september 2018 zes drones gevonden die door Houthi's gebruikt werden voor aanvallen of verkenningsdoeleinden.
Deze UAV-X drones hebben krachtiger motoren dan hun voorgangers, de Qasef-1 waarmee de Houthi's niet verder konden schieten dan de zuidelijke grensregio's van Saudi-Arabië.
Een Houthi-woordvoerder claimde dat de aanval van afgelopen weekend mogelijk was dankzij de "samenwerking" met mensen binnen Saudi-Arabië en waarschuwde voor verdere aanvallen op het land.
De UAV-X drones zijn niet alleen in staat om verafgelegen doelen te raken, maar de explosieve kop die ze vervoeren bevat zo'n 18 kilo aan gemengde explosieven.
Kortom, de munitie is veel dodelijker dan de vorige generatie drones die de Houthi's in gebruik hadden. De kwaliteit van het arsenaal waarover de Houthi's beschikken is sterk verbeterd sinds de rebellen samenwerken met Iran.
Saudi-Arabië op zijn beurt heeft verzoeken van de VN naast zich neer gelegd om het geleidingssysteem van de UAV-X drones te onderzoeken - dat zou meer licht kunnen werpen op de achterliggende toeleveringsketen, alsook antwoord kunnen geven op de vraag of het wapenembargo wordt geschonden.
Vertegenwoordigers van de Houthi-strijdkrachten en het Saudische ministerie van Defensie hebben nog niet gereageerd op verzoeken van Business Insider om commentaar.